دریاچه نئور : دریاچه ای در قلب کوه های تالش
دریاچه نئور از دریاچه های بسیار زیبای استان گیلان است که در مرز با استان اردبیل واقع شده است. این دریاچه آب شیرین در آغوش یکی از درههای کوهستان بغرو (از قلل مرتفع شهرستان تالش) قرار دارد و با کوه های سر به فلک کشیده تالش محصور شده است. نئور در واقع مشتمل بر دو دریاچه حدود ۴۰ هکتاری و ۱۸۰ هکتاری است که در فصل بهار به هم میپیوندند و دریاچه ای را با عمق ۵/۵ متر تا ۱۳ متر و وسعتی بیش از ۲۰۰ هکتار را تشکیل می دهند.
این منطقه جز مناطق حفاظت شده ای است که تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست است که دارای ارزش های زیستگاهی، اکوتوریستی، زنبورداری، کشاورزی و دامداری است.
نئور در زبان اوستایی به معنی دریاچه است که همین نام باستانی نشان دهنده قدمت دریاچه در این منطقه است.
منابع تامین آب دریاچه نئور:
عمده آب دریاچه نئور از نزولات جوی تامین می شود که بسته به میزان بارش سالیانه می تواند متفاوت باشد. علاوه بر این برخی از چشمه های منتهی به دریاچه نیز تاثیر زیادی در تامین آب آن دارند. از جمله این چشمه ها می توان به گور بلاغی، شبلو بلاغی، گول بلاغی، پیالا گوزه، قاشقا بلاغی، قورما چوخور بلاغی، پاسگاه بلاغی، قوتور بلاغی، حسین بلاغی، اسدخان یوردونون بلاغی، اوبا بلاغی، سید یوردونون بلاغی، قالا گوزه سی، دیری بلاغی، فرخ یوردونون بلاغی و … اشاره کرد.
گونههای گیاهی و جانوری :
این منطقه از لحاظ وجود گونه های گیاهی بسیار غنی است و حدود ۷۰ نوع گونه در این منطقه شناسایی شده است. همین تنوع گیاهی این منطقه را تبدیل به مکانی مناسب برای یافتن گیاهان دارویی و سنتی کرده است.
از طرفی دریاچه نئور به دلیل داشتن دو منظر آبی و خشکی دارای گونه های جانوری بسیار متنوعی است که شامل گروه های زیر می شوند:
آبزیان: پلانکتونها، دوگونه صدف رده شکم پایان، گونه هایی از شیرونومید، صدف دوکفهای، زالو، دوگونه سنجاقک، گونه سخت پوستان گاماروس و ماهی قزل آلای رنگین کمان.
دوزیستان: قورباغه مرادبی راه راه و قورباغه مردابی.
خزندگان: مارمولک ها، گرزه مار (افعی)، مار آتشی، مار چلیپر، مار زنگی مار آبی و لاک پشت مهمیزدار.
پستانداران: خرس قهوهای، گرگ، روباه، شنگ، خرگوش، سمور سنگی، سیاه گوش، راسو، حفار اروپایی، خارپشت اروپایی، جرد ایرانی، ول معمولی، موش صحرایی، حشره خوار دندان سفید، خفاش سیبیل دار، خفاش بال بلند و خفاش نعل اسبی.
علاوه بر این حیوانات اهلی چون گاو ، گوسفند و اسب نیز در این منطقه وجود دارند.
مسیر دسترسی به دریاچه نئور:
دریاچه نئور در شمال غربی شهر تالش و ۴۸ کیلومتر جنوب شرقی اردبیل به خلخال قرار دارد.
مسیر ماشین رو به دریاچه نئور: اگر از سمت شهر اردبیل بخواهید به این دریاچه سفر کنید باید از حاشیه جنوب شرقی شهر اردبیل (میدان ایثار) وارد راه آسفالت به طرف خلخال شوید که پس از طی حدود ۳۵ کیلومتر به ده بودالالو می رسید. در سمت چپ این مسیر راه آسفالت تا روستای عباس آباد به طول ۱۰ کیلومتر ادامه دارد. پس از گذر از کنار روستای عباسآباد که در فاصله ۸ کیلومتری جاده و ۵ کیلومتری دریاچه قرار دارد، می توانید نئور را ببینید. جاده کوهستانی منتهی به دریاچه نئور ماشین رو و آسفالت است و به راحتی می توانید از آن عبور کنید .
در صورتی که به آفرود، پیاده روی و کوهنوردی علاقه مندید می توانید از مسیرهای زیر استفاده کنید.
- هشت پر (تالش)، ریگ، کیش دیبی، شیله، مریان، قلعه جوق، حفظآباد و عباسآباد.
- خلخال، گیوی، فاراب، قره قشلاق، کزور، خلفلو، هل آباد، حفظآباد و عباسآباد.
- اردبیل، هیر، شبلو و عباسآباد.
فعالیت های تفریحی
ماهی گیری
یکی از فعالیت های اصلی در کنار این دریاچه ماهی گیری است که هر ساله تعداد زیادی از گردشگران به همین منظور به این مقصد سفر می کنند. مسابقات سالانه ماهیگیری در شهریور ماه هر سال در این منطقه برگزار می شود . یکی از دلایل برگزاری این مسابقه یخ زدن دریاچه در فصل زمستان است که باعث از بین رفتن ماهی ها می شود. به همین دلیل پیش از فرارسیدن فصل سرما ماهی های دریاچه را جمع آوری می کنند و پس از گذر از فصل سرما آن ها را به دریاچه باز می گردانند.
از ماهی های محبوب این دریاچه قزل آلا رنگین کمان است.
دوچرخه سواری
یکی از مسیرهای زیبای دوچرخه سواری از دریاچه نئور به سوباتان است که حدود ۱۲۰ کیلومتر است. این مسیر به دلیل وجود فراز و نشیب های زیاد و همچنین مسیر طولانی نیازمند تجربه کافی است. در مسیر گردشگران تجربه ای منحصر به فرد از طبیعت اطراف خواهند داشت.
آشنایی با زندگی عشایر
اگر در فصل ییلاق به این منطقه سفر کنید می توانید در مراتع ییلاقی چشم انداز زیبایی را از زندگی عشایر فندقلو را ببینید.
قایق سواری
در دریاچه امکانات کافی برای قایق سواری وجود ندارد اما برخی از گردشگران با قایق های بادی که همراه خود آورده اند از قایق سواری لذت می برند. در صورتی که به قایق سواری می پردازید جوانب احتیاط را رعایت کنید.
پیاده روی
مسیر این فعالیت هم مانند دوچرخه سواری از نئور به سوباتان است. که حدود ۱۸-۲۴ کیلومتر است که بسته به توان افراد می تواند متفاوت باشد. در ابتدای مسیر تا حدود ۴۰۰ متر افزایش ارتفاع وجود دارد و زمان حدودی برای این مسیر ۸-۱۲ ساعت است.
کوهنوردی
اطراف دریاچه قله های زیادی وجود دارد که صعود از آن ها خالی از لطف نیست و با صعود به آن ها می توانید منظرهی زیبای دریاچه را در زیر پای تان ببینید.
پرنده نگری
به دلیل شکار ممنوع بودن این منطقه فعالیتی مناسب تر جایگزین آن شده است . در صورتی که در فصل های مهاجرت پرندگان به این منطقه بیایید می توانید شاهد مهاجرت پرندگان باشید، همچنین می توانید از تورهای پرنده نگری که در این منطقه برگزار می شود استفاده کنید.
اسب سواری
اگر از علاقه مندان به اسب سواری هستید می توانید در این منطقه یک سوارکاری دلچسب تا سوباتان داشته باشید. در بین راه از طبیعت زیبای مسیر لذت ببرید. در طی مسیر نئور به سوباتان می توانید آبشار ورزان و چشمه ساران گزنه هونی را ببینید.
اقامت در دریاچه نئور:
برای اقامت در دریاچه نئور گزینه های مختلفی دارید. می توانید از هتل ها و اقامتگاه های روستاهای اطراف استفاده کنید. همچنین می توانید در نزدیکی دریاچه کمپ بزنید و شب را زیر آسمان پر ستاره بگدرانید.