قلعه گردن تول لات یکی از مهم ترین قلعه های گیلان پس از قلعه رودخان است. این قلعه در منطقه ای زیبا و سرسبز قرار دارد که برای هر بیننده ای می تواند قابل توجه باشد. این قلعه در بخش رحیم آباد و روستای تول لات قرار دارد.
قلعه گردن به نظر می رسد قلعه ای سه طبقه است که در ارتفاع ۱۸۰ متری از سطح دریاست. ورودی اصلی آن در ضلع جنوبی قرار دارد که منظره زیبایی به رود دارد.
مصالح استفاده شده در این قلعه شامل سنگ و ساروج است که نشان می دهد در ساخت این قلعه از مصالح بومی در محل بهره گرفته شده است.
گمانه زنی ها نشان از آن دارد که قدمت این قلعه به دوران سلجوقی بازمیگردد اما کشف خندق ها در اطراف آن گمانه زنی های پیشین را رد کرد. از این رو به نظر می رسد قدمت این قلعه به دوره های پیش از سلجوقی بازمیگردد.
کاوش های باستان شناسانه در این قلعه منجر به کشف یک گور دسته جمعی در آن شد که در نوع خود بی نظیر است.
علاوه بر این یک گور خانوادگی که متشکل از چهار نفر است در قلعه گردن تول لات کشف شد. این گور خانوادگی با یک دیوار سنگی بلند از دیگر قسمت ها جدا شده است. علاوه بر آن همراه با اجساد تعدادی اشیا که همراه با آن ها دفن شده اند که نشان از اعتقاد به زندگی پس از مرگ دارد. به نظر می رسد قدمت این آرامگاه خانوادگی مربوط به ۲۸۰۰ سال پیش است.