تالاب انزلی
از ویژگیهای منحصر به فرد اقلیمی استان گیلان وجود تالاب انزلی است که از نظر زیستمحیطی، سیاحتی و اقتصادی دارای اهمیت ویژهای میباشد. این تالاب توسط یک کنتره شنی باریک از دریای خزر جدا میشود و ارتباط آن با دریای خزر از طریق یک آبراهه بر قرار است. این تالاب در ضلع جنوبی و غربی شهر بندر انزلی در ۳۲ درجه و ۲۸ دقیقه عرض شمالی و ۴۹ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی واقع شده و مساحت آن حدود ۱۰۰کیلومتر مربع میباشد، از شمال به دریای خزر، از شرق به روستای پیربازار، از غرب به کپورچالو آبکنار و از طرف جنوب به صومعهسرا و قسمتی از شهرستان رشت محدود میگردد. از رودخانههایی که به این تالاب وارد میشوند میتوان ماسوله رودخان، قلعهرودخان، پسیخان، پیربازار و شیجانرود را نام برد.
تالاب انزلی، یکی از بزرگترین تالابهای دنیا میباشد. جزایر متعددی در داخل تالاب موجود است که مهمترین آنها عبارتند از: قلمگوده بزرگ و قلمگوده کوچک، میانپشته و غیره.
این تالاب دارای توانهای بالقوه متعددی میباشد که یکی از انها ارزش چراگاهی حاشیه تالاب است. در بخش جنوبی تالاب سکونتگاهخای روستایی متعددی پراکندهاند که اساس معیشت آنان کشاورزی مبتنی بر کشت برنج، صیفیجات، توتون و نیز دو فعالیت جنبی صید و شکار و دامداری است. دامداری در این ناحیه که مبتنی بر پرورش گاو و گاومیش میباشد، در واقع بهرهبرداری سنتی و غیرمنظم از توان چراگاهی حاشیه تالاب ایت که علاوه بر دامهای روستاهای مجاور، احشام اقصی نقاط گیلان را از قدیم الایام به سوی خود جذب میکرد.
به طوری که سنت پذیرش دامهای نقاط دوردست گیلان در شش ماهه اول سال، تحت عنوان قرقداری معروف است.
منبع: مرکز آمار ایران