کاشت زیتون در رودبار
زیتون در ایران، با نام «رودبار» عجین شده است رودبار منطقهای کوهستانی است واقع در کرانۀ سپیدرود در جاده رشت – قزوین که بزرگترین مرکز تولید زیتون در ایران به شمار میرود.
منطقۀ رودبار سراسر پوشیده از باغهای زیتون است. هر آنچه به چشم میآید باغ زیتون و درخت زیتون است. جز درخت زیتون درخت دیگری در ناحیه به ندرت دیده میشود. درختان زیتون تنها باغها را در اختیار خود ندارند بلکه در خیابانها و حیاط خانهها نیز کاشته شدهاند. فصل برداشت زیتون اواخر پاییز است و برداشت به شیوههای مختلف از سنتی تا مکانیزه انجام میشود.
زيتون معمولا در ابتداي تابستان شروع به گل دادن ميكند. سپس به تدريج ميوه آن تشكيل ميشود و در اواخر تابستان به مرحله برداشت ميرسد. ابتدا زيتون سبز كمرنگ است و به تدريج تيره شده که در اواخر پاييز رنگ آن كاملا سبز تيره میشود.
زیتون بر روی درخت هنوز سفت و سبز رنگ است که برداشت آغاز میشود. در روش برداشت سنتی میوۀ شاخههای پائینتر را با دست میچینند و برای تکاندن شاخههای بلند با چوب بر شاخهها ضربه میزنند تا میوهها بریزد.
زیتونهای تکانده شده در پای درخت، توسط مردم اکثرا زنان جمعآوری میشود و پس از شستوشو و خشک کردن، با سنگ به تک تک آنها ضربه میزنند و میشکنند. این شکستن باعث میشود که زهرآب زیتون خارج شود. بعد زیتون را چند روز در آب میگذارند و آبش را هر روز عوض میکنند و سنگ نمک در آبش میاندازند و میگذارند یکی الی دوماه در بشکه یا دبههای پلاستیکی بخوابد تا تلخی آن گرفته شود. در این مدت زیتون حالت شور و روغنی پیدا میکند و آمادۀ عرضه به بازار میشود. در هنگام استفاده نیز مقداری ترشی و گلپر به آن میافزایند تا طعمهای اضافی تلخ یا شور آن گرفته شود.
اما این روش وقتگیر است. در سالهای اخیر برای تلخیزدایی از شیوه صنعتی استفاده میشود که سریعتر است. یعنی با افزودن ماده شیمیایی «هیدروکسید سدیم» یا «سود سوزآور»، در عرض چند ساعت از زیتون تلخیزدایی می شود. سپس در کارخانه، آنها را کنسرو یا هستهگیری میکنند. این روش مقرون به صرفهتر است هرچند مادۀ شیمیایی، طعم زیتون را تا حدی تغییر میدهد و این امر باعث ناخرسندی پارهای مصرفکنندگان میشود. مصرفکنندگان قدیمی منطقه، زیتون شکسته را با وجود اندکی تلخ بودن، به کنسرویهای گوشتی و بدون هسته ترجیح میدهند.